cleaning


S*Heliotropes råd & skötselanvisning


Pälsvård & dusch


# A och O är att en ren päls tovar inte som en smutsig päls. Så här gör jag vid dusch av katt, vid denna typ av dusch håller sig kattens päls fin länge och så gott som tovfri. Denna typ av dusch fungerar även till utställning.


Jag använder


# Bio Groom Super Cream, vid väldigt feta och skivande pälsar kan man istället behöva Goop. En kastrerad katt brukar ha en bättre päls, då de inte har så mycket hormoner som sätter fart på både doft och fettkötlar.


# Vanligt grönt diskmedel YES.


# 1 All Systems Super Cleaning and Conditioning

 

# PCL balamspray, används endast om de är väldigt statiska. Pälsen bör vara ren.

 

# Hårfön på minst 1500w, den ska kunna regleras från kallt till varmt, ej hett. Den bör ha ett bra filter som man lätt kan rensa bort hår ifrån. Fönar och trimbord  finns bl.a. hos dessa  Häromi och satchmos.


# Hårborste med nylon & svinhår.


# En gles och en tät kromad kam, med minst 3 cm. långa piggar. Det finns en kam  med namnet *HINDES made in England* den kallas även "mirakelkammen" som fungerar bäst, men de ska tydligen ha upphört sin tillverkning, det finns även en sämre kopia med namnet HINDES ute på marknaden. Det finns tyvärr väldigt många dåliga kammar på marknaden som inte fungerar alls.  På kattutställningar kan man ha tur och hitta denna mirakelkam med ett annat namn. Eva Porat som är kattdomare och duktig på päls har djurbutik i Örebro och Karlstad, hon ska tydligen ha denna bättre kam. Dyrare desto bättre stämmer ganska bra i kammarnas djungel. Häromi har en del att välja ibland.


# Tops.


# Stor och liten handduk.


Jag börjar alltid med kloklippning, även om katten är snäll så är det lätt hänt att de river hål på skinnet, inte så roligt att ha blod i det man gör. :/ En liten nagelklippare för människor tycker jag är bäst att använda.


Katten ska aldrig blötas med tovor, se till att katten är tovfri innan dusch.

Förbered med allt så att så du slipper lämna katten mitt i.

Jag står vid diskbänken och har en duschslang påkopplad på kranen, annars går det med balja i eller bredvid duschkabinen, eller i badkaret vilket man nu har.

Jag gör först ett varmt badvatten med ca. en msk nervispad Bio Groom, man får börja med att lösa upp Groomet med hett vatten, sedan med kallt tills man har ett

lagom varmt badvatten för katten. Bio Groom innehåller E‐olja och annat nyttigt, syftet är att lösa upp fett och smuts som sitter i pälsen.


En  vanlig badsvamp är till stor hjälp vid alla momenten, man kan klippa den till lagoma storlekar, en mindre till ansikte och en större till kroppen. För att slippa skölja ur svampen för varje moment kan man ha en för var moment.


Jag använder sedan en badsvamp och skopa som jag öser vattnet över katten tills den är riktigt genomblöt.

Vid extra feta och smutsiga partier som hakan, bakom öron, ben, ögonvrån och ovandelen på svansen, kan man behöva gnugga in ren Bio Groom alt. Goop.

När katten är genomblöt tar man ur den ur badet och duschar av den med varmt vatten, det gör inget om det blir lite rester kvar.


Det är nu man får ta till YES, man får ha lite varmt vatten i ett kärl som man får hälla i en liten skvätt YES i. Outspädd YES kan behövas vid riktigt feta partier som vid tex. fetsvans (gäller vuxna.) Schamponera hela katten med denna blandning. Skölj sedan av katten noga.


Ansiktet är ju den besvärligaste delen att göra rent och skölja då de inte vill ha vatten i näsan. Kan man vara lite snabb och drar bort vattnet ifrån deras nos med fingret eller handen, hinner de inte tycka att det är lika läskigt. Stanna även av en stund och låt de nysa ut ev. vatten ur nosen.

När man har fått ur och bort allt ifrån YES‐ schamponeringen gör jag om samma sak

men med schampo,tänk på att de flesta schampoon är väldigt koncentrerade och ska spädas väldigt mycket med vatten. Skölj sedan väldigt noga och länge....det ska inte finnas några rester kvar.


Ta sedan den stora handduken och linda in katten, den brukar bli väldigt frusen, ta den mindre handduken och torka dess huvud,ansikte och öron, passa sedan på medan den är inlindad att topsa de lätt i öronen, var försiktig..så man inte petar för långt in,peta aldrig inåt, alltid utåt.


Katten brukar skaka väldigt mycket av att den både fryser och har spänt sig länge i duschen. De kan även skaka efter att de är helt torra, låt de vara på ett varmt ställe och lek brukar få dessa spänningar att släppa. Det är oftast de yngre katterna som skakar mest.


Fönen startar jag medan katten är inlindad i handduken, man får ta det lugnt och fint så brukar det gå bra. När man är nybörjare på detta brukar det vara lämpligast att sitta på golvet med katten i knät, lättast är ju om någon annan kan hålla i fönen.

Man får vara väldigt försiktig så att man inte blåser för hett. När katten börjar kännas lite torr borstar man den så att de kvarvarande blöta stråna delar på sig.

Kammen kan man ta till hjälp om det har kommit fram en riktig "pälsknuta". Har det kommit fram någon hopplös tova får man ta den med en sax senare.

Skulle katten vara väldigt torr och statisk är det nu lämpligt att ev. spraya på lite PCL‐balsamspray på borsten som man sedan borstar in i deras päls.

.............................................................................................

Som nybörjare kan det vara lämpligt att göra en enklare form av dusch med endast schampo

och att bara schamponera de upp till sina skuldror. Och skölj jättenoga, gärna längre än ni tycker er behöva, det är ett väldigt vanligt nybörjar fel, att man inte sköljer ur de tillräckligt..Vill man duscha ofta så använd gärna ett extra milt kattunge-schampo.


Katten brukar känna om det är en novis som inte är van, men det går bättre och bättre för varje gång.


Lycka till och gör ingen stor affär av det hela så kommer det att gå bra.


Det finns ingen lyckligare perser än en välskött och ren perser


.......gott luktar de också..:)))


Övrig vård som kamning och ev. ögonvård samt kloklippning görs vid behov. Att känna igenom katten varje dag är bra, både för er och katten. ;)

 

Är de väldigt långhåriga under svansen och bakpå benen kan deras avföring lätt fastna där bak,även om de är fasta och bra i sin mage, det är något som man får hålla koll på, alt.att man klipper ner håret lite där bak.


Upplever man att katten får fula  missfärgningar av sina tårar och man vill hålla de riktigt fina så finns det bra produkter att ta till, här.

Tillbaks till informations-länkarna


©Copyright Eva Engvall