facts

Lite fakta och smått och gott om perser.

Finns det blå ord,är de länkade till råd och fakta i ämnet.Under åren med katter har man hört många rykten och fakta fel. Här följer några..............


Det första som jag tänker ta upp här är svar på varför en raskatt till sällskap med stamtavla kan kosta allt mellan 9000 SEK till15000. Många som ringer mig tycker det är dyrt. Då borde man även tycka att 15 000 SEK för en rashund med stamtavla är hutlöst dyrt....

Det är minst lika dyrt att föda upp raskatter, om inte dyrare än att bedriva en hundavel seriöst. Katterna kostar lika mycket att vaccinera,chippa och registrera som en hund, men så tillkommer det...Katterna äter en dyrare kost då den är  proteinrik, de måste även ha sand i sina lådor och istället för att levereras vid 8 veckors ålder som hos valpar måste kattungarna stanna hos uppfödaren tills de är 12 veckor. Och rasen perser har en ganska hög kostnad på pälsvård om man nu vill ha de fina i sin päls....Och vi som är SVERAK anslutna kattuppfödare har samma krav på oss som de inom den SvenskaKennelnKlubben,skk. Det vill säga att vi måste följa våran ras och ta itu med ev. ärftliga problem med scanning och DNA-tester m.m.


Påståenden

rätt & fel


-En katt kan man prägla personlighet och få den till den katt man vill ha,om man tar den i så tidig ålder som möjligt. - Fel.


-En katt föds med sina egenskaper och har sin personlighet redan med sig i arv, och den enda prägling man skulle kunna ge den är om katten skulle börja vantrivas och bli stressad i den miljö den är på. Det finns t.o.m. fördelar att ta en kattunge som har blivit äldre än 12 veckor då de har hunnit blivit tryggare i sig själv.

 

-----oo-----oo-----oo-----


-Alla perserkatter är lata katter. - Fel.


-Detta är också något som går i arv, endel, men inte alla är lite bekvämare än andra, och så finns det dom som busar så mattorna flyger högt.


-----oo-----oo-----oo-----


-En perser kan inte andas och snarkar jämt, för dom är så platta. - Fel.


-Alla katter kan snarka, även långnosade. Det finns Perser som inte snarkar och de som snarkar. Av de tusentalet årligt födda perser idag som utvecklar för trånga andningskaneler är minimal om man ser till procenten födda perser. Historiskt så har persern haft en tätare placering mellan ögonen och smalare skallar, när standarden förespråkade en mycket kortare nos blev även skallens bredd och bredden mellan ögon väldigt viktig. En sund perser med bra bredder har inga problem.


-----oo-----oo-----oo-----


-Det räcker med att kamma en perser dagligen. - Fel.


-Fel i den bemärkelsen att alla perser föds med olika kvaliteér i sin päls. Vissa har en päls som är mer benägen att bli fet och damm fastnar lättare och det resulterar i att katten får snabbare tovor och den tovar sig oftast varje dag.

En ren och välskött päls tovar knappt alls och skulle en tova dyka upp så känns den väldigt väl i en ren,silkig och följesam päls. En kastrerad katt oavsett kön har oftast en bättre päls då den inte har en massa stressande hormoner i kroppen och kötlar som utsöndrar mer fett ovan svans och på haka.


-----oo-----oo-----oo-----


-En katt kan man inte lära trix och konster som med en hund. - Fel.


-En katt är väldigt lättlärd och gillar att få en hjärnaktiverad stund med sin matte eller husse. Det gäller att lära när de är mottagliga och inte allt för busiga eller trötta. En känd hund och kattpsykolog sa att en katt är faktiskt  lättare att lära än en hund, det gäller bara att veta hur du ska lära.


-----oo-----oo-----oo-----


-Man behöver inte sterilisera en hona som är till sällskap, de kan äta p-piller. - Fel.


-Fel 1, de kastrerar honor idag, sterilisering görs inte idag på grund av alla komplikationer som följde. Och fel 2, om man nu inte vill förkorta kattens liv, vid långtidsanvändande av p-piller finns det en stor risk att de utvecklar juvertumörer, livmoderinfektion, diabetes, viktökning, "hormonklåda" och risken för beteendeförändringar är stor. Kastrerar man katten innan den har blivit två år och den skulle ha ätit p-piller ett år innan är riskerna minimala,men riskerna ökar för varje år med p-piller andvändande.


-----oo-----oo-----oo-----


-En honkatt måste ha fått en kull innan man låter den bli kastrerad. - Fel.


-Man kan låta de löpa en gång innan man låter kastrera en hona för att veta att de har utvecklats som de ska, men man kan låta katta bli kastrerad  innan de har löpt.


-----oo-----oo-----oo-----


Jag vill inte kastrera katten för det är så onaturligt för den och jag känner mej elak. - Fel.


Helt fel tänkt. En katt som är köpt till sällskap och inte till avel mår bäst av att slippa dessa stressande könshormoner, utan dessa blir katten mer sällskaplig och går tillbaks till ett bekymmer fritt liv. De får även en finare päls.


-----oo-----oo-----oo-----


-Perser är alltid geggig i ögonen. - Fel.


-Är en katt geggig i ögonen är det frågan om någon infektion och katten behöver behandlig. Det kan vara frågan om en klamydiainfektion. När det är frågan om bakterier är ofta sekretet klibbigt. Misskötta ögon kan även få en ökad bakteriehärd. Alla katter tårar mer eller mindre men en perser har inte samma möjlighet att komma åt att tvätta sig själv. Det får man hjälpa dem med vid behov.


-----oo-----oo-----oo-----


-En blandraskatt är friskare än en raskatt.  -  Fel. 


-En blandraskatt med raskatter bakom sig vet  man inte vad man får, vad gäller pälskvaliteten, mentaliteten och ev.ärftliga hälsoproblem. Oftast så ligger det raskatter  bakom dessa som har sålts till sällskap, kanske just för att de bär på någon känd negativ gen och ska då inte användas vidare i avel. Som t.e.x. patella luxation, höftledsdysplasi, cystan-njure=PKD, PRA m.m. De som blandrasavlar på raskatter och inte testar avelsdjuren går direkt emot jordbruksverkets regler då det finns kända hälsoproblem inom nästan varje ras.  En sund avlad raskatt med en låg inavelsgrad blir oftast en långlivad katt. Alla livsförkortande sjukdomar som finns går det ju inte att gardera sig emot oavsett katt. Men kan man hålla bort en del så är det ju bra.


-----oo-----oo-----oo-----


-Det är smartare och billigare att köpa en katt med rasrena föräldrar te.x. Perser, för även om inte kattungen är registrerad så är ju katten endå en Perser.  -  Fel.-Dessa oregistrerade katter blir en i mängden av huskatter. En stamtavla är det bevis och även en värde-handling som man har för att  kunna uppvisa att katten är rasren, utan den så förblir katten en i mängden av dessa "papperslösa" katter med ett lägre existens-värde. Överfulla katthem talar sitt tydliga språk, vi behöver inte ha fler huskatter.

Man ska tänka på att om man själv köper en av dessa oregistrerade och systematiskt avlade katter är man själv med och stödjer denna form av avel. Är föräldradjuren av samma ras ska man verkligen ställa sig frågan varför inte dessa blir registrerade?  Så någon billig smarthet ser inte jag i detta...isåfall..för vem? Köp då hellre en huskatt på ett katthem.


Tillbaks till informations-länkarna©Copyright Eva Engvall