flytt

S*Heliotropes råd & skötselanvisning


När ni kommer hem med eran nya familjemedlem.


.............................................


- Ni som ny ägare ska inte vara rädda att höra av er, jag vill gärna höra hur det går, bra som dåligt. Och inga frågor är      för dumma att ställa, då jag har en stor kattkunskap som jag gärna delar med mig av.

 

- Här kommer det lite råd.


- När katten kommer till sitt nya hem så ska den få ha lugn och ro, undvik att det kommer för många besökare den första tiden. Den ska helst kunna få ett begränsat utrymme de första 2‐3 veckorna, allt för att katten ska bli trygg i sig själv och i sin nya miljö. Det är många nya intryck att bekanta sig med, i både dofter och ljud. Endel är mer framåt än andra så man får själv känna sig för. Men besökare bör undvikas då det är er katten ska få förtroende för.


- Katten bör veterinär/livförsäkras så snart som möjligt, skulle det hända något kan det bli väldigt dyrt.


- Katter ifrån mig är vana med vanlig grå lersand (bentonit)i sin kattlåda, vill man ha en annan sort så kan det vara bra att gå över bitvis, alltså blanda lersanden med den nya först. Jag avråder bestämt ifrån sand med doft, då katter kan utveckla allergi, det gäller allt starkdoftande. Jag avråder även att ha en helt sluten kattlåda med lucka, huva är helt ok, men ta bort luckan.


- De är vana att få torrfoder, av märket Royal Canin kitten alt. persian, de kan även få blötfoder av märket Royal Canin, ett billigare altenativ är kitecat, då ifrån påsarna kyckling/kyckling‐anka. Katter överlag har en väldigt känslig mage så man ska aldrig byta foder rakt av, vill man byta foder måste man blanda i lite av det nya i det gamla och öka bitvis under ett par tre veckors tid. Men....Så länge de är små så bör man hålla sig till det dom är vana med, vid 5-6 mån. ålder kan magen ändå bli olag då de har kommit i tandbytar-åldern.



- Katter måste få upp en resistens emot de olika proteiner som finns. Lös avföring drabbas de lätt av om de äter för mycket åt gången, det är inte ovanligt. Märker man av detta så får man försöka dela upp maten i flera omgångar under en dag. Vill man ge något gott, så ge väldigt lite.


- Färskt vatten ska de ha dagligen. Hamnar det bara ett litet uns av matrester i vattnet blir vattnet snabbt unket. Jag brukar säga -Katterna ska ha det vattnet som du själv skulle kunna dricka av.


- Klösmöjlighet måste de få, det finns både dyrare och billigare alternativ. Leksaker vill de ha, tänk bara på att om ni köper mycket av kattmynta-leksaker kan de få ett ökat tårflöde och börja dregla, det är trots allt en drog för dom. Enkla leksaker brukar vara de roligaste. Kuverten med fönster brukar kunna bli roliga prassliga bollar. Riv ur fönstret med en liten bit kvar av papperet och knöla ihop till en boll.


..............................


- Mina Kattungar tillvänjs att kunna sitta på rygg/rumpan så att kloklippning och ögonvård ska kunnas skötas smidigt, även trimmning om man vill. Bästa tiden är när de inte är jättebusiga.


- Till kloklippning använder jag en vanlig "människo"nagelklippare av mindre

modell.


- Vid ögonvrå-tvättning använder jag mig av vanlig bommul och ljummet vatten och eftertorkar med ex.en handduk.

- Kattungarna har fått bli duschade och blåsta torra minst två-tre gånger innan de är flyttklara. För att katten och den nya ägaren ska vänjas helt med dusch & fönblåst måste man göra detta helst vad 6é vecka under deras uppväxt.

Extra viktigt när de kommer in i puberteten då de kan börja uppvisa lite av tonårstrots, de kan bli riktigt tjurskalliga,

det samma gäller den livliga fantasin som de förstärker vid denna tid...med andra ord..de blir lite extra känsliga tonåringar. Endel mer, andra mindre.


Mer att läsa om pälsvård finner ni här- S*Heliotropes råd & skötselanvisning


- En katt ska man aldrig behöva höja rösten till, ett bestämt NEJ! eller NÄä! ska räcka om de är på väg att göra något "ofog". Man ska aldrig göra någon stor "affär" av något som man finner som olämpligt tilltag ifrån katten, då riskerar man bara att förstärka "ofoget". Bäst är att själv "nolla" tanken och styra bort katten att göra något annat.


Tillbaks till informations-länkarna


©Copyright Eva Engvall