perser historia

Perser historia och färg.

Perser är en av våra äldsta kattraser och från början härstammade dom långhåriga katterna ifrån Turkiet, Iran och Kina. I slutet på 1800-talet och in på 1900-talat hade man fått flera "renodlade" färger inom rasen och man hade tydligen någon form av standard att gå mot. Perser kallades för Angora fram till 1955, då namnet ändrades. 1946 bildades den första kattklubben i Sverige och 1955 bildades även Sveriges Kattklubbars Riksförbund, SVERAK, som anslöts till den internationella FIFé.


Chinchillan är en färgvariant inom rasen och blev enligt litteratur godkänd för utställning 1919. Pawpeds har en stamboks-databas som kan sträcka sig så långt bakåt i tiden, men det är få, då det saknas uppgifter. Bl.a. denna  *CH Minnesota Silver Humor, F, PER ns 12, 1918-05-31* har jag funnit, som ligger bakom i stamtavlan på min första avelshona Frostabäcken's Golden Matisse.


I början fanns det knappt någon skillnad mellan Shaded silver och Chinchilla då de var mycket mörka, dessa två färger fick sina egna färgstandarder att gå på 1976 då Shaded silver blev godkänd i Tyskland som en egen färgvariant inom rasen. 1979 fick den certifikaträtt inom FIFé. Golden blev godkänd så sent som 1984, då även alla färgvarianter fick en och samma poäng och standard att följa. Samma år godkändes även blåtippade Chinchillor och Shaded silver. Golden har dykt upp oönskat i Chinchilla och Shaded silver kullarna från begynnelsen. Och dessa såldes oftast oregistrerade och i smyg då det tydligen var så oönskat och fult att ha golden i sina linjer. 2002 godkändes även blåtippade Golden.


Färgen var det man jobbade intensivt på i Chinchilla aveln, allt för att få de så ljusa som möjligt, endel kunde vara så ljusa att deras svarta läpplining nästan var borta. I och med detta blev avelsbasen starkt reduserad med kraftigt linjeavlade katter, detta i sin tur resulterade i att de krympte i storlek, blev taniga i sin benstomme och dåligt, ohanterligt temperament dök upp i linjerna. Trots detta var det en vinnande katt fram till 1980-talet på utställningar med sin långa svallande pälsar och intensivt grönblåa ögon.


Detta var något som försvann då standarden blev hårdare på storlek, öronstorlek, benstomme, noslängd m.m. Ett tag funderade jag på att lägga ner perser aveln då hysterin på den kortaste nosen var det som primerades starkt på utställningarna under -80-90-talet, oavsett hur den annars "var skapt". Det var värst under en tioårsperiod och med facit i hand gick det för långt hos vissa uppfödare.


Men det vände raskt och media hängde inte alls med. Ett reportage som Inside höll i feb. 2007 med Robert Aschberg kändes löjlig, ett reportage som hade varit behövlig minst tjugo år tidigare. Där fanns ingen bra journalistik för huvud taget. Folk tror ju blint på det de hör och rasen fick mer stryk än befogat. Alla drogs över en kam och det framgick inte hur omfattande "problemen" var. Det har föds flera tusen perserkatter i sverige varje år, idag vet jag inte vad den exakta statistiken ligger på.


Visst förekommer det än idag att någon katt har/får problem med "persrelaterade"  problem. Men de är väldigt få med tanke på hur många tusentals perser och exoter, (som är en korthårig variant av perser.) som finns i Sverige. Som seriös uppfödare tar man sådant på allvar och problemlinjer undviks.

Idag är jag glad att jag fortsatte med rasen och som jag anser är en sund ras.


Numer kan man även finna mer rastypiska Shaded silver, Chinchilla och Goldenkatter, och deras temperament är oftast underbara. Men vi har fortfarande lång väg att gå med avelsjobbet i dessa färger då det fortfarande finns för få som "arbetar" mer målinriktat för standarden som finns idag. Det är ett tufft "jobb" då det tar flera år att få en fin grönögd silver efter att ha tagit in andra färger ur persern. Ögonfärgen är även ett problem då de övriga färgerna har oranga.


I min avel så värnar jag mycket för ett bra temperament och kraftigare kroppar och ett sött öppet uttryck och så nära standarden som möjligt. Men det tar tid och det går långt ifrån problemfritt, åren går och det blir inte alltid som man har tänkt sig.  *Två steg fram och ett tillbaka.*

............................................................................................................

Färgerna som är godkända idag som grönögda inom perser och exoter, inom det internationella FIFé  är:

Chinchilla, Shaded Silver, Shell Golden, Shaded Golden, Golden tabby, Golden spotted, Golden tigre samt silvermöntrat i tabby, tigre och spotted.

Dessa varianter är godkända i svart, blått, lila och choklad. De två sistnämnda färgerna finns knappt.


Alla föds de med ett mönster, endel ljusare andra mörkare. Med tiden som katten växer blir skillnaden mer tydlig. En som var väldigt mörk kan bli väldigt ljus som vuxen och tvärtom. Som uppfödare lär man känna sina linjer efterhand och vet oftast hur den slutliga färgen blir. Svårare med ögonfärgen när man har orangeögt bakom i linjerna, då det kan dröja upp till tre år innan en gulorange färg slår om och blir grön. Men det händer att katter blir fel-registrerade, då de inte har kommit så långt i sin färg-utveckling vid 2 månaders ålder, men det är då ungefär som man måste skicka in registreringen för att stamtavlan ska hinna komma tills de är flyttklara.

....................................................................................................................................


Vad är då skillnaden på dessa katter?


Alla dessa katter har en skala från mörkare till ljusare i samma färg, detta beror på hur mycket stickelhår de har, eller om de har mer av underull, och hur lång päls de har. En och samma katt kan få en stor skillnad på sin päls, beroende på i vilken fällningsperiod de är i. En silverkatt bär på ett anlag som binder inne färgen och som ger dom det vita håren, ibland är silveranlaget försvagat och ger då silverkatterna en så kallad rufism. En brunbeige ton i håren.









......................................

En Chinchilla ska nästan uppfattas som en helt vit katt, bara de yttersta topparna, ca: 1/8 del, ska ha tippning. Dom får inte ha färgade hasor, men färgade hår under tassen är ok. Inga färgfläckar under mage, insidan av benen samt på bröstkorgen, eller under svans.

Svart

Chinchilla

Blå Chinchilla

Svart

silver shaded

Blå

silver shaded

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

En Shaded silver ger ett mer sotigt intryck, tipparnas färg ligger nästan på 1/3 del av strået. Ansiktet brukar även uppvisa tippade hår, men de är vita under haka och nedre delen av sina kinder. Deras hasor ska vara färgade. Dom får heller inte ha några färgfläckar under mage och bröstkorgen, eller under svans. De får inte ha några slutna färgade ringar runt sina ben. Endel kan uppvisa en svag ton till en sluten ring, men det är inget önskvärt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Här är ett bra exempel på hur färgerna skiljer sig åt mellan svart och blått, deras ögonlining och läpplining får samma färg som deras trampdynor. Men det kan vara svårt att se direkt om de är svart eller blåtippade, då silverkatterna har ett skimmer över sig. Det verkar som om många av de blåtippade silverkatterna har en egenhet att få en rosabeige ton, främst på nosryggen. Samma nyans finner man hos blå Golden. Många av dessa blåtippade silverkatter tycks även ha anlag för att få fler tippade hår i ansiktet.

Svart

Blå

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Golden är en silverkatt utan silveranlaget som annars binder inne färgen hos silverkatter. Dessa är svårare att färgbestämma då många har en tätare blandning av tippat och tickade hår som små. Gråa nyanser i bottenpälsen är inte önskvärt men förekommer hos endel, mer eller mindre i perioder. Dom få ha en färg som går från den djupaste kopparfärgen till en ljus aprikos färg. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Silvermönstrade kan ha en väldig bredd på sina nyanser, endel har en väldigt kontrastfylld mönstring och andra lite mjukare mönstring. Uttrycket i pälsfärgen kan även skiljas åt, beroende på i vilken fällningsperiod de är i. En silvermönstrad katt ser inte riktigt krit-vit ut någonstans utan har en ton av grått skimmer över hela kroppen. Dessa har slutna ringar runt frambenen, färg-ränder fram på bröstkorgen och de har fläckar under magen. Deras hårstrån är tickade.


Sen finns det andra silverkatter inom Perser/Exoter, som Smoke och Cameo men dessa ska vara orangeögda. Dessa silverkatter har solida katter bakom sig och saknar grundmönster som finns hos shaded och chinchilla,shell. En Smoke ska för ögat se solid ut, men ha en silvervit botten.

Det finns även en mörkare shaded silver med oranga ögon, med mörk nosspegel, som kallas Pewter, och den är inte godkänd inom fife/SVERAK.