training


---------------------HUR DU LÄR DIN KATT---------------------


Det finns andra metoder än den jag beskriver här, men det här är en metod som jag själv har praktiserat med lyckade resultat. En katt som är mottaglig är inte svår att lära. När man ska lära en katt något trick så ska den inte vara busig och uppspelt eller nyvaken, utan man får passa på de tillfällen när katten kommer för att få en kontakt och pratstund med er.


När du ska lära den något ska ord användas där bokstaven s förekommer, som stå, sitt, hälsa och tass. Katterna lär sig även att höra skillnaderna mellan dessa ord beroende på vart tex. sét kommer in i ordet. S är det lättaste ljud för katten att uppfatta, näst efter i.


Om du tex. vill lära den att stå på bakbenen på kommando som jag tycker är lättast att börja med, gör du följande.


Du ska ha något som katten gillar, det kan vara något så enkelt som en handljummen kattmatstorris, torrisarna blir oftast väldigt smakrika och goda för katten när de blir lite varma i handen. Du får först kolla att katten gärna vill bli matad med dessa.


Sedan för du upp handen med en torris i fingrarna en liten bit ovan katten i luften och du ska samtidigt och tydligt säger ssstå med betoning på sét. Sträcker sig katten efter den om ens bara lite grann så ge den biten direkt med beröm och smek. Detta får man upprepa så länge katten vill, det är ingen idé att fortsätta om katten tröttnar, då får man vänta tills nästa tillfälle ges.


Glöm aldrig att använda ordet stå samtidigt med din handling, detta är jätteviktigt för att katten ska kunna lära sig så småningom att göra konst tricket utan att få något gott i sin mun.
Efter ett tag så ställer sig katten upp på sina bakben för att nå sin torris, beröm då i massor. När man ser att katten lystrar mer på ordet och inte godiset så kommer katten att gladeligen visa dej att han förstår dej, allt för berömmet och uppmärksamheten ifrån dej, för det gillar katten. Handen kan man behöva använda ett längre tag, men då utan godiset, men efter en tid räcker det endast med ordet ssstå.När man tränar tricket för tass får man lägga godiset i handen och samtidigt som man sträcker fram handen med godiset säger tass, direkt när katten med tassens hjälp försöker nå godiset i handen, ge godiset och beröm, så får ni upprepa så länge katten vill och är mottaglig, lägger katten tassen i din handflata har han gjort allt rätt. Även detta trick kommer katten sedan att kunna utföra med bara din handflata utsträckt med kommando tass.Ska man lära katten att vinka är ordet hälsa bäst att använda, här gäller det att klura ut hur man ska kunna leda in katten på rätt spår, antingen med godiset mellan sina fingrar och man vinkar sakta till katten som med sin egna tass försöker ta godiset, glöm inte att samtidigt säga häälssa med längre betoning på ä och s, ge godiset och beröm när katten slår upp och ner med tassen för att försöka nå sitt godis. Samma här som tidigare öva och öva, tillslut kan katten vinka till din vinkande hand på ditt kommando hälsa.
Det är nästan bara din fantasi som sätter stop i vad du kan lära din katt.


Själv tog det en dag för en av mina katter att lära sig detta med att stå, och efter en vecka räckte det endast för mej att säga ssstå och katten blev nöjd med endast berömmet och smeken. Det var min första inköpta katt i min avel en Chell Golden hona med namnet S*Frostabäckens Golden Matisse, hon lärde jag snabbt att både att ge vacker tass och hon stod gärna upp när vi hälsade, allt på kommando när jag ville och ibland gjorde hon det själv för att få lite extra uppmärksamhet.Tillbaks till informations-länkarna


©Copyright Eva Engvall