personality


En perser har en otrolig personlighet. De är även smarta och lär sig snabbt.


-----------------------------------------


Endel beter sig kungligt nonchalant och bara äger, andra tassar på tå och visar verkligen att de är små prinsessor. Andra gör som hunden, ska hälsa och vara i centrum, en katt som alltid placerar sig så att man får flytta på den. Andra uppskattar sitt privatliv så när besökare kommer lägger de sig bakom en soffa och bara väntar på att den störande inkräktaren ska gå.


---------------------------------------


Det är en katt som passar de som inte vill ha det stressigt omkring sig för det gillar inte persern. De utstrålar själva ett värdigt lugn som man inte upplever hos andra raser. Om en perser har växt upp i ett livligt hem tål den oftast lättare ett annat livligt hem. Men mycket går även i arv. Det är viktigt att se över hur man själv har det omkring sig innan man väljer katt och rådfrågar uppfödaren om den ev.utsedda katten. Vissa är mer busiga än andra högt upp i åldern.


-----------------------------------------


Oftast vet man som uppfödare hur ens linjer och katter är till sättet, för de skiljs verkligen åt.


----------------------------------------


En perser kan vara väldigt nyfiken av sig och försöker nå alla skrymslen och vrån, men ofta så undviker de höga höjder, men det finns undantag.


---------------------------------------


En perser passar oftast bäst ihop med sin egna ras eller exot som är den korthåriga varianten av perser. Ofta har man hört om perser som far illa då de inte går ihop med andra raser i hemmet.


---------------------------------------


Jag som uppfödare försöker vänja dem med den allmänna skötseln som kloklippning och rengöring. Man märker redan i tidig ålder om de låter sig villigt gå med på detta eller om de envist strävar emot. Men även den mest trotsiga brukar vänja sig till slut, så det är något som man får jobba vidare med under deras uppväxt.


----------------------------------------


Persern utvecklas långsamt och är inte helt färdiga förrän vid  3-5-års ålder. Ögonfärgen kan på vissa katter ta upp till tre år på sig att bli färdig. Jag har varit med om,från babyblå till oranga och de har slutligen blivit gröna. Även de som har varit babyblå till grön och slutligen blivit orangeögd.


-----------------------------------------


De byter till permanenta tänder vid ca.5-6 månaders ålder och är då i människoår ca.6 år. De kan få lite ökat tårflöde samt bli lite lösa i magen när dessa bryter upp.


--------------------------------------


De har sina trotsåldrar likt både hundar och hos oss själva. Kring 1-års-ålder kan vissa få tydliga beteéndeförändringar som oftast går över. De kan skapa egna små monster av golvmoppar eller annat, de kan uppvisa trots vid hantering som de inte har gjort tidigare. Det är då i en motsvarande ålder 13-15-år som hos människan.Tillbaks till informations-länkarna


©Copyright Eva Engvall

Lite fakta och smått och gott om perser,

dess personlighet, beteénde m.m.